Skip to main content
Her er noen eksempler på hva vi gjør. Vi trenger kun noen få bilder for å lage ny kalesje.

BLAASEN er et varemerke på en fremgangsmåte for data-assistert konstruksjon av maler. Det kan være maler til kalesjer, fasongsydde trekk og ulike typer presenninger.

Fremgangsmåten ble patentert tidlig på 2000-tallet, og ble raskt et uvurderlig verktøy for seilmakere og kalesjeprodusenter som inntil nå hadde vært nødt til å lage maler på den gamle måten, med plastfolie eller papir. Det var tungvindt og væravhengig, og gjorde maltakingen uforutsigbar. Med fotomalene, er disse problemene borte.
Det settes ingen krav til klimatiske forhold, og nøyaktigheten på malene blir høy. I forhold til å lage maler på den gamle måten, er det også stor innsparing i tid ved å bruke digitale bilder.
Det innebærer heller ikke store investeringer for å kunne bruke BLAASEN. Man trenger et lite digitalt kamera, og et dataprogram på en gjennomsnittelig god datamaskin, så er man i gang.

Vi har flere fornøyde brukere av fremgangsmåten.

Alf Hansen AS i Trondheim, har lang erfaring som kalesjeprodusent i Norge. Siden oppstart i 1978 har de levert over 40.000 kalesjer til sine kunder.

Alf Hansen AS har 15 ansatte, og har et malregisiter på mange tusen kalesjemaler. Alf Hansen AS har brukt BLAASEN i mange år og er svært godt fornøyd.

«Dette er et effektivt og nøyaktig verktøy, som gjør oss i stand til å konstruere en kalesje i nært samarbeid med kunden, uavhengig av hvor båten ligger.»

Tjessem Presenning AS er en allsidig bedrift på Jæren i Rogaland, som produserer et vidt spekter av presenninger og trekk. Fra tak til store haller, til overtrekk av hagemøbler. Opplagspresenninger til seil og motorbåter inngår også i produktspekteret.

Tjessem Presenning er nok en bedrift som bruker datastyrt konstruksjonsmetode for å forenkle prosessen ved maltagning.

«Enkelt å bruke» og «forutsigbar arbeidssituasjon og uavhengig av værforhold. Lett å ta ut mål hvis ønskelig, og enkelt å bearbeide malene med sømmonn og kantbredde. Bildene har man jo også å se tilbake på, hvis humkommelsen ikke strekker til. Alt i alt et glimrende verktøy som egner seg til både store og små oppgaver.»